Från kronisk klåda och mugg, till en frisk och pigg häst!

Från kronisk klåda och mugg, till en frisk och pigg häst!

På hästgården Rúnagård i Norrtälje, 7 mil nordöst om Stockholm, bor Elisabeth Cederström Winqvist med sin familj, ett par katter, en hund och två generationer islandshästar. Efter en tid av kroniska hudproblem, utslag, infekterade insektsbett och mugg har Elisabeth äntligen hittat en effektiv sårvårdslösning för sina hästar som fungerar både i förebyggande syfte och vid riktigt kritiska lägen. I detta kundcase delar hon med sig av sin lösning!

En riktig hästfamilj

I hagarna på gården lever mamma Runa, 24 år, ett tidigare tävlings- och avelssto som idag njuter av ett gott liv som sällskapshäst tillsammans med sina döttrar, Rún och Ró som är 10 och 7 år gamla. De är väldigt lika varandra. Alla tre är gulsvarta med vita tecken, men stackars Ró har haft en hel del hälsoproblem.

Under sommaren upptäckte Elisabeth onaturligt mycket krustor och bulor på insidan av benen, under magen och runt halsen på Ró. Hon hade väldigt känslig hud, reagerade starkt på insektsbett och fick lätt både mugg, klåda med eksemliknande symptom och svårbehandlade sår.

Bölderna fylldes med var

Såren växte till bölder som visade sig innehålla infekterat var, som orsakade svår klåda och till slut sprack. Vilket sedan ledde till infektion, berättar Elisabeth.

”Jag ringde omgående ut en veterinär som tog prover. Det visade sig att de infekterade såren innehöll stafylokocker och antibiotika sattes in.”

Problemen blev fler och fler

Ró behandlades av veterinär med flera antibiotikakurer utan att utslagen blev bättre. Månaderna gick, klådan höll i sig och Ró fortsatte att riva upp sina sår. Veterinären genomförde en kortisonbehandling och när hösten var över så lugnade sig såren till slut.

Tyvärr varade det inte så länge då klådan och problemen återkom ganska så snart igen. Jag kontaktade då Brunmåla veterinärklinik i Täby, för att gå till botten med Rós hälsoproblem och göra en grundlig utredning, berättar Elisabeth.

Det som räddade Ró - Combi, en antiseptisk & mjukgörande spray

Elisabeth berättar, jag tror inte på en ”quickfix” eller hörsägen. Jag är mycket för att det ska vara beprövade produkter och använder helst bara det veterinären rekommenderar.

"Jag behövde en lösning omgående för att lindra Rós hudbesvär, medan utredningen om grundorsaken till hennes problem pågick. Vad jag är lycklig att jag testade Combi!”

Emollivet har utvecklat den trippelverkande produkten Combi för hudvård på häst. Combi innehåller salicylsyra som luckrar upp förhårdnader, såsom krustor och skorv, bakteriedödande klorhexidin samt mjukgörande lipider som agerar klådstillande för utslag, insektsbett och sommareksem.

Vad kom veterinären fram till?

Efter en grundläggande utredning visade det sig att Ró haft en infekterad lymfkörtel mellan ganasherna som orsakat en rubbning i lymfsystemet. Vilket varit källan till de återkommande stafylokockinfektionerna.

Därav alla problem med mugg, klåda, lymfangit, trasiga hovar och överdrivet kraftiga reaktioner på minsta insektsbett. Nu är infektionen behandlad, lymfkörteln tömd och Ró mår mycket bättre utan några större symptom, säger Elisabeth.

”Tack vare Combi kunde jag lindra alla krustor, kliande sår och muggproblem som uppstod under utredningen.”

Hur förebygger du så att det inte sker igen?

Elisabeth berättar, jag är extremt noggran med hästarnas foderstater, kvalité på grovfodret och att hagarna mockas varje dag med mera. Men trots detta är Ró är en riktigt känslig häst och reagerar kraftig på insektsbett och fuktiga miljöer.

”Jag har därför fortsatt använda Combi på Rós kliande insektsbett och muggsymptom med fantastisk effekt!”

Innan jag upptäckte Combi försökte jag behandla såren med tvätt, schampo, koksalt, salva och plåster. Att greja med vatten, tvålar och behöva både massera in, skölja och torka är otroligt krångligt och tidskrävande. Som just därför tyvärr blev gjort allt för sällan.

Combi är däremot extremt smidig att använda, både i stallet och i hagen, säger Elisabeth.

Combi både förebygger och lindrar akuta utslag

Idag använder jag Combi på alla mina hästar vid behov. Trots lång päls, mycket hovskägg och kraftigt tagel i man och svans, kommer Combi enkelt åt när jag lägger en bena genom håret, berättar Elisabeth.

”Jag är imponerad över vilket snabbt resultat Combi ger! Den torkar snabbt och ger en klådstillande effekt direkt. Vilket gör att hästarna inte behöver klia sig, som i sin tur hindrar att utslag blossar upp. Det är jag och hästarna så tacksamma för!”

Hur är livet för Ró idag?

Så mycket bättre! Nu när Ró mår bra igen kan vi fortsätta fokusera på vår relation, samt hennes utveckling och aktivitet som ridhäst, säger Elisabeth.

“Hon är mycket mer harmonisk och positiv nu när hon är frisk.”

Ró är en helt fantastiskt ljuvlig individ att rida, träna och att umgås med. Hon har riktigt fina gångarter och rörelser. Men det viktigaste är att hon mår bra och trivs med livet igen!

Tack till Emollivet och Brunmåla veterinärklinik!


Äldre inlägg Nyare inlägg