Så lyckades Caroline hålla Ottos furunkulos och tassproblem i schack med PAW+

Så lyckades Caroline hålla Ottos furunkulos och tassproblem i schack med PAW+

Strax utanför Malmö, i orten Klagshamn bor Caroline Trotzig, 46 år, tillsammans med familj och sin 4-åriga Original Olde English Bulldog - Otto. Caroline berättar att han är som en levande nallebjörn på 35 kilo. En oerhört lugn, snäll och gosig familjehund som gärna tar extra långa sovmorgnar.

En frisk och problemfri hund

Caroline berättar att när Otto inte myser hemma, går dagsvandringar i skogen eller leker med hundkompisar, följer han med till det närliggande stallet där familjens häst står uppställd.

– Han är dessutom en van restaurangbesökare och följer gärna med familjen på stan för att fint vila under bordet på Malmös olika matställen!

Caroline jobbar som studie- och yrkesvägledare på en gymnasieskola i Lund. Men har tidigare jobbat som hudterapeut. Något som kommit till god hjälp, när det kommer till Ottos hud och tassar.

 

Plötsligt utvecklades ett rött utslag på tassen

Under Ottos första halvår hos familjen i Klagshamn blev han lätt röd mellan tår och trampdynor. Något Caroline upptäckte när hon kollade igen hans tassar under en kloklippning.

– Otto visade aldrig något bekymmer kring tassarna, som klåda eller smärta. Så om jag inte hade kollat noga när jag klippte hans klor, så hade jag helt klart missat rödheten runt trampdynorna, och de tidiga tecknen på vad som var på väg att utvecklas.

”Under kommande 6 månader använde jag det klassiska, en tassalva för hundar, på det röda som funkade helt okej för att skydda mot bakterier under promenader.”

En varfylld böld växte fram

Cirka 1 år senare utvecklades den röda utslaget på tassen till en varfylld interdigital furunkolos. Något som är vanligt just för den hundras Otto tillhör.

– Vi kontaktade snabbt veterinär och fick bekräftat att det var en furunkel som uppstått mellan hans tår och ordinerades kortisontabletter. Samt att varannan dag tvätta tassarna med klorhexidinschampo. En lösning som bara hjälpte för stunden.

Vår husveterinär Christer berättar om interdigital furunkolos, även kallad furunkel. Huden på hundars tassar är extra mottaglig för infektioner och bakterier eftersom att de dagligen utsätts för smutsigt och blött underlag. Just interdigital furunkolos är en hudinflammation som föds ur en bakterieinfektion som uppstått i hårsäckar och i de djupare hudlagren. Det ser ut som en sorts böld som kan spricka till ett sår och bli både blodigt och varigt. Blir bölden riktigt allvarlig kan det leda till blodförgiftning, om inte Inflammationsdämpande eller antibiotika sätt sin.

Ingenting fungerade riktig bra

Caroline berättar att klorhexidinschampot och hennes egen rutin hjälpte initialt. Men furunkeln försvann inte helt. Den återkom regelbundet på samma ställe mellan tårna.

– Trots att jag tvättade hans tassar flera gånger i veckan med klorhexidinschampo. Samt smörjde bölden med lite vaselin innan promenader, som ett extra skydd, och torkade noga igenom tassarna efter promenader. Så kom alltid furunkeln tillbaka.

”Tur nog är ju att min hund inte lidit av bölden, tvättat eller kliat sig på tassen. Trots att den ändå varit kvar så pass länge”.

Emollivets PAW+ blev räddningen

I våras återkom bölden på nytt, berättar Caroline, och jag var orolig att den skulle bli stor och varfylld igen. Jag höll den under noga uppsikt dagligen och gav mig ut på jakt efter något bättre som verkligen fungerar!

– Så jag köpte Emollivets PAW+ och adderade sprayen till min befintliga rutin. Efter varje promenad torkar jag tassarna och sprayar problemområdet med PAW+. Vilket i början var ett par gånger varje dag.

Emollivet har utvecklat PAW+ som är en antiseptisk, mjukgörande klorhexidinspray för hundar med torra, irriterade eller infekterade tassar. En dubbelverkande spray som är både mjukgörande och bakteriedödande.

”Ottos furunkeln drog sig snabbt tillbaka till nästan noll, och såg bättre ut än någonsin.”

 

Det bästa Caroline någonsin testat

Caroline berättar att Ottos problematik har fortsatt varit borta, och ingen ny varböld har uppstått. Även nu, ett halvår senare, efter att hon började använda Emollivets PAW+.

– För att hans tassar ska hålla sig i schack måste jag ta hand om dom, i princip varje dag. Vilket blivit så enkelt och effektivt med PAW+. Jag har testat så många olika hudprodukter för hundar tidigare. Men nu behöver jag inte ens smörja han med tassalva längre.

– Jag har aldrig testat något som fungerar så bra som denna spray! Även själva huden på och runt trampdynorna har blivit så mycket bättre.

"Sprayen håller hans tassar helt fria från torrhet, klåda och röda utslag! Som nu när det är snö ute och salt på vägarna sprayar jag hela tassarna några gånger i veckan och dem håller sig så fina!”


Older post Newer post