Mugg på ponnys, åsnor & hästar

Mugg på ponnys, åsnor & hästar

På den stora hästgården, strax utanför Märsta, är stallet fullt av hästar. Nästintill 50 hästar huseras här. Bland annat ett par hopp-ponnys och två åsnor, som för stallägaren Clara de Chateau, 44 år, ligger väldigt varmt om hjärtat. Men även orsakat en hel del tankebry, för Claras del.

Mugg älskar fuktiga miljöer

Clara berättar att förra årets vår och sommar var väldigt blöt och både hästar, ponnys och åsnorna fick var ute i regniga och våta hagar. Som ett brev på posten upptäckte jag att åsnorna fått något sorts eksem eller annat utslag.

”Först var jag inte säker på om det var sår från att åsnorna bitit varandra, eller om de kliat sig så pass illa”.

Åsnor, som ursprungligen kommer från torrt och varmt klimat, är inte lika väl anpassade för stora vädervariationer som hästar är. Deras päls har inte samma fukttålighet.

Hur försökte du få bort muggen?

Jag märkte att eksemet blev värre och värre. Båda åsnorna fick jättemycket mugg och skorv på hela benen, berättar Clara.

Men eftersom åsnorna har såpass mycket och långt hår på benen är det otroligt svårt att komma åt huden med salvor, sårtvätt och krämer.

”Min rutin blev att regelbundet tvätta och skrubba åsnornas ben för att hålla rent. Men det blev för omfattande och ansträngande att göra dagligen, då båda åsnorna behövde samma rutin”.

Trots rutinen Clara försökte med, fortsatte åsnorna att klia sig. Eksemen växte fortsatt vidare på deras ben och utvecklades till sår, mugg och skorv.

Vad blev lösningen?

Jag scrollade på instagram en kväll, så fick jag se Emollivets Combi, berättar Clara. Den hade fått väldigt bra recensioner från andra hästägare med muggproblem. Jag läste på lite om produkten och skummade igenom ytterligare ett par recensioner. Sen så bestämde jag mig för att testa, och klickade hem en flaska!

”Sprayen är helt toppen! Så lätt att använda och applicera!”

När jag märker att hästarna eller åsnorna upplever någon form av klåda på hals eller ben räcker det med att jag skrubbar 1-2 gånger i veckan och sprayar en gång dagligen i 4 dagar. Det verkar stilla klådan och läka både eksem och mugg, berättar Clara.

Emollivet har utvecklat den trippelverkande produkten Combi för hudvård på häst. Combi luckrar upp förhårdnader, som krustor och skorv. Samtidigt som den är klådstillande, mjukgörande och bakteriedödande, tack vare att Combi innehåller klorhexidin.

Hur fungerar din nya mugg-rutin?

”Den fungerar så mycket bättre, och går så fort!"

Clara berättar att i våras fick dottern hem en ny tävlingsponny från Danmark. Happy, som ponnyn heter, var inte van vid att gå ute långa dagar och med sin kritvita färg är ponnyn väldigt känslig i huden. Ganska snabbt fick Happy problem med mugg och skorv på sina ben.

”Jag använde Emollivets Combi-spray även på ponnyns eksem, och det såg snabbt bättre ut!”.

Eftersom sprayen har 96 timmars tävlingskarens, så kan vi använda Combi även på våra ponnys och hästar som tävlar, vilket är så himla bra, konstaterar Clara.


Older post