Emollivets husveterinär om insektsbett och sommareksem på hästar

Emollivets husveterinär om insektsbett och sommareksem på hästar

Vår husveterinär Christer Sjögren är legitimerad veterinär sedan 70-talet och har mångårig erfarenhet som distriktsveterinär. Här berättar han om hur du märker om din häst har drabbats av sommareksem och hur du enkelt både kan ta hand om och skydda din häst från insektsbett och sommareksem.

Vad är ett sommareksem?

Sommareksem är ett kladdigt eksem där huden blir röd, irriterad, förtjockad och svullen. Sommareksem kan uppstå på alla delar av hästens kropp, men är vanligast i pannluggen, mankammen, svansroten, mellan ganascherna och under buken på hästen.

Varför får min häst sommareksem?

Sommareksem uppstår som en reaktion av hästens insektallergi vid insektsbett. Vanligast är det just svidknottens saliv som triggar insektsallergin och gör att hästens immunförsvar överreagerar och förvärrar reaktionen.

Insektsallergi är den vanligaste allergiformen hos hästar och visar sig alltid som en hudreaktion då det är en så kallad atopisk allergi.

Uppstår sommareksemet på en plats där hästen kommer åt med munnen eller hovar kommer hästen tvätta, gnaga och klia sig upprepat. Detta leder till att hudens yttersta lager blir irriterat och bakterier på huden växer i en allt för stor mängd. Då skapas en lätt inflammation i huden. Huden rodnar, svullnar och vätskar sig.

Det är vanligare att sommareksem uppstår just under sommarmånaderna då hästar är utomhus mycket och svidknotten är aktiva.

Hur ser jag att min häst har ett sommareksem?

Oftast upptäcks ett sommareksem just när eksemet svullnar, blir kladdigt och huden förtjockats. Pälsen runt sommareksem blir kladdig och bildar små tovor som du både kan känna och se. Du kan även upptäcka eksemet i ett tidigare skede om hästen kliar, tvättar eller gnager ofta på samma ställe. Detta gör att hästen tappar päls eller hår på man och svans. Sommareksem gör ofta ont och hästen kan reagera vid beröring.

Är det vanligare att vissa hästraser får sommareksem?

Alla hästraser kan ha insektsallergi, men just islandshästar har en genetisk fallenhet för insektsallergi då svidknott inte finns på Island. Föl av alla raser drabbas oftast inte då allergin vanligen utvecklas när hästen är lite äldre. Insektsallergi brukar tyvärr förvärras med åren.

Har hästen lång och tjock päls är det svårare för knotten att komma åt huden på större delar av kroppen, men det blir också svårare att se och känna om ett sommareksem uppstått.

Hur tar jag hand om ett sommareksem?

Om sommareksemet är mindre kan det enkelt tas om hand om med egenvård. Klipp bort pälsen vid eksemet för att tydligt se hur stort det irriterade hudområdet är. Om eksemet inte ömmar kan du tvätta bort kladd och skorpor med vatten och vanlig handtvål. Dock går det lika bra utan tvätt.

Därefter sprayar du med Emollivet SPOT direkt på sommareksemet. Det är en spray som är klådstillande, kylande, bakteriedödande och återfuktande. Appliceras snabbt och enkelt.

Om sommareksemet runt hästens man och svans är torrt och skorvigt kan en kombination av SPOT och Emollivets andra produkt COMBI som innehåller uppluckrande salicylsyra användas.

Kan jag förebygga att min häst får ett sommareksem?

Du kan skydda hästen med ett heltäckande täcke eller insektsrepellerande spray. Låt även hästen gå i torra, öppna marker utan vattensamlingar där vinden blåser fritt. Täcket stoppar svidknotten från att komma åt stora partier av huden och bytet av betesmark gör att knotten inte trivs. Svidknotten gillar fruktiga och vindstilla miljöer. Låt även hästen vara inomhus under skymning och gryning då knotten är som mest aktiva under dessa tider på dygnet.

Skulle hästen få ett insektsbett kan du förhindra att det blir långt utvecklat och större genom att ofta känna igenom päls och syna hästens hudytor.

Var även uppmärksam på om hästen ofta tvättar och kliar sig på något ställe. Om du ser att huden börjar ser irriterad ut kan du redan då begränsa hästen så att den inte kommer åt området, hålla pälsen torr och ren, samt följa råden ovanför. Detta kan göra att hästen inte behöver få ett fullt utvecklat eller förvärrat sommareksem.

Tillsätt gärna omega-3 fettsyror i fodret, det kan minska den allergiska reaktionen.

När bör jag kontakta veterinär?

Om du själv har svårt att ta hand om sommareksemet, komma åt det irriterade området eller om du ser att sommareksemet blivit värre/större eller uppstått på fler ställen är det dags att kontakta veterinär. Veterinären kommer att genomföra en liknande procedur som jag rekommenderat ovan, om ingen annan orsak till eksemet upptäcks.

Emollivets husveterinär

Christer Sjögren
DVM, PhD, docent i Toxikologi & Farmakologi

Kontakta Christer
polyvet@telia.com
LinkedIn

Sold out

Older post Newer post