Emollivets studie av mugg och rasp

Emollivets studie av mugg och rasp
En studie genomfördes av Emollivet under försommaren 2021 med 98 hästägare. Studien, som vi kallar Projekt 100/100, visar att hudåkommorna mugg och rasp är ett utbrett och återkommande problem för hästägare och hästar. 19,7 % av hästarna som representerades i intervjuerna har någon gång haft mugg.

Ett utdrag av resultatet av studien följer här:
    • Totalt har vi intervjuat 98 hästägare och professionella ryttare och tillsammans har 651 hästar på något vis medverkat i studien.
    • Alla 98 hästägare har nämnt mugg som en av de vanligaste hudproblemen hästarna har, tillsammans med eksem och värmeutslag.
    • 96 av 98 har någon gång skött om mugg eller rasp. 
    • Den vanligaste metoden för att sköta om mugg är en kombination av tvätt och salva, vilket är en process som görs varje dag. Processen tar i snitt tar 23 minuter och det tar i snitt tre veckor att få bort muggen, om den går bort alls.
    • Enbart 6 % följer den trestegsmetod som rekommenderas av veterinärer (https://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/sa-undviks-och-behandlas-mugg-och.htm). 
    • Vanligaste schampot som användes vid tvätten var klorhexidinshampo.
    • Vanligaste salvorna var salicylsyrevaselin och Helosan.

     

    Under studien testade vi en produktprototyp innehållande salicylsyra och klorhexidin. Prototypen blev sedermera vår produkt Emollivet Combi. Denna delstudie visade att punktprevalensen av mugg och rasp under försommaren 2021 var 11 %. 26 personer med sammanlagt 41 hästar deltog i studien och många av dessa hade långdragen eller kronisk mugg. 

     

    Har du frågor eller kommentarer kring blogginlägget, skriv gärna till info@emollivet.se  


      Nyare inlägg