Så lyckas Michaela hålla sina hästars mugg, rasp & skorv i schack.

Så lyckas Michaela hålla sina hästars mugg, rasp & skorv i schack.

I Lerums hagar, 2 mil öster om Göteborg, bor Michaela med sina fyra svenska halvblod. Hon har under de senaste åren fokuserat på fälttävlan, men idag är det mest avel som gäller. Oavsett inriktning, är mugg, rasp & skorv ett återkommande problem. Tills att hon hittade en hudvårdslösning, som ger effektiv verkan både när det blivit riktigt illa, och i förebyggande syfte för eksem och utslag på hästarna. I detta kundcase berättar vi hur hon lyckats!

Vem är Michaela?

Michaela Vidén är om dagarna fastighetsmäklare hos Bjurfors. På fritiden är det kärleken för hennes hästar, hundar och familj som gäller. En livspassion hon delar med sin dotter.

Hennes utmaning

Som alla hästägare vet är det oerhört svårt att förebygga och skydda hästar från insektsbett, utslag och eksem, som kan leda till klåda. Även om täcken, benskydd och huvor används, eller om byte av hage, underlag och miljö görs. Oavsett sommar eller vinter. Michaela testade allt. Både det veterinären tipsade om, och det Google-sökningar rekommenderade för eksem och andra utslag.

”Allt var omständligt, kladdigt, tidskrävande, svårgenomfört och framför allt lönlöst. Hästarnas eksem höll i sig, klådan bestod och återkom oavsett om det var vinter eller sommar, och krustorna gick inte att jobba sig igenom.”

En antiseptisk & mjukgörande spray var lösningen

Emollivet har utvecklat den trippelverkande produkten Combi för hudvård på häst. Combi luckrar upp förhårdnader, som krustor och skorv. Samtidigt som den är klådstillande, bakteriedödande och mjukgörande. Michaela använde Combi som hudvård på hästarnas eksem en gång dagligen i två veckor.

”Helt fantastiskt resultat på så kort tid! Även om jag inte sprayade det drabbade området varje dag, så jobbade sprayen sig in, mjukade upp krustet och läkte det drabbade området. Det bästa av allt är att hästarnas eksem inte kom tillbaka!”

Både förebyggande och akut hudvård

När hästarnas eksem var som värst sprayade jag en gång per dag, vilket snabbt gav effekt. Även när hästarna inte har ett eksem eller krustor använder jag sprayen som underhållande hudvård, för att förebygga att ett nytt utslag blossar upp, säger Michaela.

”Under sommaren 2022 hade en av hästarna en rejäl mugg i karleden, så jag testade spraya på Combi. Jag märkte snabbt att det blev bättre, och efter någon vecka var muggen helt borta. Sprayen är verkligen helt otrolig!”

Michaela berättar vidare att hästarna inte har något emot regelbunden användning då sprayen är tyst och inte skrämmer hästarna när den sprayas på utslaget. De lugnas snarare tack vare sprayens klådstillande egenskaper som dessutom ger en kylande effekt.

”Storleken av sprayen är lagom och lätt att hålla med en hand när jag håller i hästens ben med den andra. Dessutom är Combi lätt att applicera, utan beröring med snabb torkningstid. Det går så enkelt och snabbt för mig att dagligen rå om mina hästar!”

Hudvård Michaela testat, innan Combi

Jag lyssnar alltid på min veterinär och tar även tips från mina vänner med häst. Jag har testat allt från salicylsalva i kombination med vaselin, som mjukade upp krustet, men jag fick ändå pilla bort det. Det drabbade området under blev inte bättre av den metoden, säger Michaela

När en häst fick utslag efter insektsbett under sommaren testade jag en kombination av Helosan hudsalva och klådstillande spray, som minskade klådan, men gav ingen effekt på utslaget.

Metoden med Klorhexidin-schampo i 30 minuter, 5 dagar i veckan har faktiskt varit effektivt, men då måste jag upptäcka eksemet direkt, innan det är för sent. Sen är det ju väldigt tid- och resurskrävande att tvätta och schamponera hästen varje dag. Samt att jag måste vara i ett stall med hästen för att genomföra metoden kan vara omständligt, berättar Michaela.

"Med Combi kan jag vara vart som helst. Det är perfekt för att snabbt använda i hagen på några sekunder. Ska faktiskt rekommendera sprayen till min veterinär!"


Äldre inlägg Nyare inlägg