Emollivets husveterinär om fukteksem (hotspots) på hundar

Emollivets husveterinär om fukteksem (hotspots) på hundar

Vår husveterinär Christer Sjögren driver egen smådjurspraktik och har sedan 70-talet behandlat många hundars olika hudåkommor. Bland annat fukteksem eller s.k. hotspots. Här berättar han hur du märker om din hund har drabbats av fukteksem samt hur du enkelt både kan förebygga och ta hand om fukteksem.

Vad är ett fukteksem?

Fukteksem, även kallat hotspots, är ett fuktigt och kladdigt eksem där huden blir röd, irriterad och svullen. Fukteksem uppstår ofta runt halsen och på sidan av hundens kropp.

Varför får min hund ett fukteksem?

Fukteksem kan uppstå när hunden upprepat tvättar, gnager eller kliar sig. Hunden kan även ha fått en liten, osynlig reva i huden under en promenad, vilket kan leda till att hudens yttersta lager blir irriterat och bakterier på hundens hud sprider sig in i huden. Då skapas en infektion i huden, som rodnar, får en lätt svullnad och vätskar sig.

Varför hunden tvättar eller kliar sig mer än vanligt kan bero på analsäcks- eller öroninflammation, insekts- eller fästingbett, löss, rävskabb, parasiter, smärta med mera.

Det är vanligare att fukteksem uppstår under årets fuktiga och varma månader. Oavsett om din hund vistas mycket utomhus eller inte.

Hur ser jag att min hund har ett fukteksem?

Oftast upptäcks ett fukteksem just när huden svullnar och blir fuktig. Pälsen runt fukteksemet blir kladdig och bildar små tovor som du både kan känna och se. Du kan även upptäcka i ett tidigare skede att hunden har ett fukteksem om den kliar, tvättar eller gnager ofta på samma ställe. När du klappar hunden eller går igenom pälsen kan du känna utslag, stora som små, på huden. Storleken på ett fukteksem kan variera från någon millimeter till flera centimeter i diameter.

Det är inte ovanligt att hunden har flera fukteksemfläckar på kroppen samtidigt. Det är vanligtvis en skarp gräns mellan den röda, irriterade huden och den friska huden. Fukteksem gör ofta ont och hunden kan reagera vid beröring.

Är det vanligare att vissa hundraser får ett fukteksem?

Fukteksem kallas ibland för retriever-eksem då dessa hundraser är glada i att bada. Men utöver det hänger egentligen fukteksem inte ihop med just retrievers eller andra hundraser, då alla hundar kan få fukteksem. Dock kan det vara svårare att upptäcka fukteksem på hundar med lång och tjock päls. Hundar som badar ofta löper högre risk att utveckla fukteksem då huden och pälsen inte får möjlighet att torka ordentligt.

Har din hund allergiska problem finns det en större risk att den kan utveckla fukteksem.

Hur tar jag hand om ett fukteksem?

Om fukteksemet är mindre kan det enkelt tas hand om hemma. Klipp bort pälsen vid eksemet för att tydligt se hur stort det irriterade hudområdet är. Om fukteksemet inte ömmar kan du tvätta med lite vatten och vanlig handtvål för att få bort kladd och skorpor. Dock går det lika bra utan att tvätta.

Sedan sprayar du med Emollivets produkt SPOT direkt på fukteksemet. Det är en spray som är klådstillande, kylande, bakteriedödande och återfuktande. Appliceras snabbt och enkelt hemma eller ute i naturen. Sprayberedningen gör det lätt att komma in under pälsen och möjliggör applikation utan smärtsam beröring av fukteksemet.

Fukteksemet brukar lugna sig efter en till två veckor när SPOT appliceras tre gånger dagligen. Det är inte farligt för hunden om den skulle slicka på fukteksemet efter applikationen av SPOT, men ibland kan det ändå vara klokt att förse hunden med tratt för att lämna huden ifred. Bandagera dock inte ett fukteksem. Låt det få vara i en luftig miljö. Undvik även bad och regn. Skulle hunden bli blöt, se till att den torkas ordentligt.

Kan jag förebygga att min hund får ett fukteksem?

Eftersom fukteksem är en naturlig reaktion på att huden är irriterad så går det inte att motverka helt. Men du kan förhindra att det blir långt utvecklat och större genom att känna igenom hundens päls och syna exponerade hudytor. Blir hunden blöt, vid bad eller regniga promenader, se till att den torkas ordentligt.

När bör jag kontakta veterinär?

Om du själv har svårt att ta hand om fukteksemet, komma åt det irriterade området eller om du ser att fukteksemet blivit värre/större eller uppstått på fler ställen är det dags att kontakta veterinär. Veterinären kommer genomföra en liknande procedur som jag rekommenderat ovan, om ingen annan orsak till eksemet upptäcks. Veterinär skriver sällan ut antibiotika för att få bukt med ett fukteksem. Dock kan smärt- eller klådstillande läkemedel skrivas ut om hunden har mycket ont av fukteksemet.

Emollivets husveterinär

Christer Sjögren
DVM, PhD, docent i Toxikologi & Farmakologi

Kontakta Christer
polyvet@telia.com
LinkedIn

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg