Hur märker jag om min hund har infekterade tassar? Emollivets husveterinär svarar.

Hur märker jag om min hund har infekterade tassar? Emollivets husveterinär svarar.

Hur märker jag om min hund har infekterade tassar? Emollivets husveterinär svarar.

Emollivets husveterinär Christer Sjögren har arbetat som veterinär under många år, både som distriksveterinär med alla djurslag och med egen smådjurspraktik. Han har även varit verksam inom läkemedelsforskningen. Vi ställde några frågor till honom om tassproblem..

Hur märker jag som hundägare om min hund har en infektion i tassen?

När en hund har en infektion så börjar det klia. Det första tecknet som du som hundägare brukar lägga märke till då är att hunden kliar och börjar slicka på tassen. Kliandet kan ofta eskalera och ske mer och mer frekvent. Därefter är det vanligt att det blir rött mellan trampdynorna på tassen och det ser irriterat ut. Om tillståndet förvärras kan det även bli sårigt på tassarna eller sårigt mellan trampdynorna.

Varför uppstår infektionen?

Det finns många anledningar varför hundar drabbas av hudinfektioner på tassarna och därför är det viktigt att ta reda på grundorsaken till infektionen så att de inte blir återkommande. En orsak kan vara att hunden är allergisk och har skörare hudbarriär, vilket ökar risken att drabbas av hudinfektioner. Hunden kan även ha haft torra trampdynor eller torrsprickor där bakterier fått fäste eller så kan bakterierna kommit åt hårsäckarna. Då kallas tillståndet för furunkulos.

Vad kan jag själv som hundägare göra?

Om du misstänker att tassen håller på att bli infekterad är det viktigt att rengöra med bakteriedödande medel. Det vanligaste är att man tvättar tassen med en 2%-ig klorhexidinlösning, låter den verka i 15 minuter och sedan sköljer av tassen. Detta upprepas flera gånger i veckan fram till att tassen är återställd. En procedur som kan vara svår att genomföra i praktiken. Genom att istället spraya Emollivet PAW+ kan du som hundägare enkelt utföra tassvård dagligen. PAW+ innehåller bakteriedödande klorhexidin i optimal koncentration samt fosfolipider från sojaböna som återställer hudbarriären. Om tillståndet förvärras eller blir återkommande ska alltid veterinär kontaktas.

Skrivet av

Christer Sjögren
DVM, PhD, docent i Toxikologi & Farmakologi
Emollivet's husveterinär.

Kontakta Christer
polyvet@telia.com
LinkedIn

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg

På rea

Emollivet COMBI - Antiseptisk mjukgörande spray för hästar med mugg, rasp och skorv

REA

Ordinarie pris 399 kr
( / )
Frakt beräknas i kassan.
Storlek

Antiseptisk mjukgörande spray för hästar med mugg, rasp och skorv.
Spray med trippel verkan med beprövade ingredienser.

1. Uppluckrande av förhårdnader, så som krustor och skorv
2. Bakteriedödande
3. Mjukgörande

Vår antiseptiska och mjukgörande spray för hästar med mugg, rasp och skorv. 
Bygger på den patenterade AKVANO®-teknologin som möjliggör en kombination av salicylsyra 2%, klorhexidin 0,2% och lipider från sojaböna. Emollivet Combi blir därför en komplett produkt med trippel verkan som bara tar några sekunder att applicera.

Produkten sprayas på det drabbade området dagligen. Med Emollivet Combi krävs ingen beröring eller tillgång till vatten vilket gör produkten enkel att använda varje dag såväl på kalla vintern som i hagen på sommarbetet. Tack vare att produkten inte behöver sköljas bort kan den verka under längre tid vilket tillåter en låg klorhexidinhalt. Du får även en mer exakt och pricksäker applicering då medlet sprayas direkt på den berörda ytan.

  • Trippelverkande
  • Snabbtorkande
  • Ingen beröring krävs
  • 96h tävlingskarens
  • Innehåller inget vatten
  • 100 ml flaskan håller för daglig användning i upp till fem veckor

Användarmanual COMBI:

  1. Borsta bort eventuell lera
  2. Spraya på 10-15 cm avstånd tills det drabbade området har täckts av sprayen (normalt 1-2 sekunder) och låt dunsta
  3. Upprepa dagligen

Vid användning på område med mycket behåring såsom hovskägg eller vid skorv i svans eller man; gör en bena när du sprayar för att komma åt huden.

Innehåller: Denaturerad etylalkohol, lipider från sojaböna, mjölksyra, salicylsyra 2%, klorhexidindiglukonat 0,2%, vitamin E. 

Djurhälsoprodukter klassificeras som kemiska produkter och märks därför enligt gällande regelverk. Här finner du fullständig produktinformation.

Produkten bör ej användas av hästar som är överkänsliga/allergiska mot soja.